در این مقاله از مجموعه مقالات پایگاه دانش رایمون، مدل جان کاتر را بررسی میکنیم و با آن آشنا میشویم. با ما همراه باشید.
مدل های مدیریت تغییرات (Change Management Models) – بخش ششم | مدل جان کاتر
بهترین راه پیش بینی آینده، ساختن آن است.
تعریف
جان کاتر به عنوان یک متخصص در مدیریت و رهبری، مشاور بیش از 100 شرکت در مورد اعمال تغییرات مورد نظرشان بوده است. با بررسی نقاط ضعف و قدرت این شرکتها در فرایند تغییر، جان کاتر موفق شد اشتباهات و مشکلات مشترک این فرایند را شناسایی کند. این موضوع سبب شد جان کاتر هشت مرحله برای اعمال تغییر در شرکت و سازمانها معرفی کند. با توجه به این مراحل و نکات ذکر شده در آن میتوان از بروز و ظهور هرگونه مشکل احتمالی در فرایند اعمال تغییر جلوگیری نمود.
مراحل مدل جان کاتر
تشکیلاتی را تصور کنید که قصد دارد تغییرات عمده و اساسی در درون خود ایجاد کند. این تشکیلات نیاز دارد تا با درنظر گرفتن هشت مرحله ایجاد تغییر از دید جان کاتر از بروز هرگونه مشکلی احتمالی جلوگیری به عمل آورد.
1) اطرافیان و کارمندان را متقاعد کنید که تغییر ضروری و اجتناب ناپذیر است
شرکتها و سازمانها در زمانی که قصد اعمال تغییرات را دارند سعی میکنند سطح خشنودی کارمندان خود را افزایش دهند. به عقیده جان کاتر وقتی مردم انگیزه نداشته باشند اجازه اعمال تغییرات را نمیدهند. این موضوع سبب اتلاف وقت و تلاشهای صورت گرفته برای اعمال تغییرات مورد نیاز است. مدیران اجرایی معمولا این واقعیت را که تغییر محلی که کارمندان در آن احساس ارامش میکنند چقدر دشوار است دست کم میگیرند. برای متقاعد کردن مردم به تغییر باید به خشنودی آنها و افزایش انگیزهشان توجه کنید تا آنها تغییر و تحولات جدید را بپذیرند.
2) انتخاب یک تیم قوی برای اجرای طرح
ایجاد یک گروه متشکل از مدیران قوی و با استعداد! این گروه از توان هم اندیشی و کار گروهی برخوردارند. همچنین میتوانند به راحتی و با موفقیت فرایند اعمال تغییرات مورد نظر را مدیریت کرده و دیگران را نیز با خود همراه سازند.
3) ایجاد دورنما از تغییرات مورد نظر
هدف از تغییر و مسیری که برای رسیدن به آن باید طی شود باید روشن باشد. آن گاه تمام تلاشها متمرکز شده و امور سازمان یافتهتر و منظمتر پیش خواهد رفت.
4) چشم انداز خود از تغییر را با دیگران به اشتراک بگذارید
استراتژی و چشمانداز تغییرات موردنظر باید با کسانی که به شکل مستقیم با آن درگیر هستند به اشتراک گذارده شود. علاوه بر بحث و تبادل نظر، با استفاده از سایر ابزارها افرادی که در پروسه ایجاد تغییرات حضور مستقیمی دارند باید در جریان امور باشند. رفتار این افراد باید به عنوان یک مدل برای سایر کارمندان به شمار رود.
5) به دیگران این امکان را بدهید که روی ایده شما کار کنند
به عقیده جان کاتر چنانچه روند قدیمی امور و مشکلات و موانع سابق در زمان تغییر هم همچنان وجود داشته باشد این موضوع موجب کاهش انگیزه کارمندان و کسانی خواهد شد که در پروسه اعمال تغییرات فعالیت کرده و در معرض آن قرار دارند. بنابراین مدیرانتان و کارمندان درگیر در پروسه تغییر را تشویق کنید تا چنانچه ایده بهتری به ذهنشان رسید بدون اینکه دائما تصمیماتشان را به تصمیم شما وابسته کنند آن ایده را عملی کنند.
6) برای دستیابی به موفقیتها و پیروزیهای کوتاه مدت برنامه ریزی کنید
برای شروع تغییرات موردنظرتان مسیری را انتخاب کنید که به واسطه آن انگیزه کارکنانتان را هرچند بسیار محدود و کوچک افزایش دهید. با اطلاع رسانی مداوم در مورد دستاوردها و موفقیتهای بدست امده از اعمال تغییرات جدید موجب افزایش انگیزه و بالا رفتن روحیه کارمندان خود شوید. روی جنبههای مثبت و موفقیت آمیز تغییراتی که اعمال کردهاید تاکید کنید.
7) توسعه و بهبود شرایط را تحکیم بخشیده و ریتم حرکت خود را حفظ کنید
جان کاتر میگوید به جای قانع و خشنود شدن از موفقیت به دست آمده بر اثر اعمال تغییرات بهتر است این جو مثبت ایجاد شده به واسطه آنها برای گسترش تغییرات به سراسر تشکیلات خود استفاده کنید.
8)رویکرد جدیدتان را نهادینه کنید
سعی کنید تا تغییر و تحول را وارد ساختار و شالوده فرهنگ سازمان و تشکیلات تجاری خود کنید. هنگامی که تغییرات تثبیت شوند موثرتر خواهند بود.
لینک های مرتبط با این پست :
مدلهای مدیریت تغییرات (Change Management Models) – بخش اول
مدلهای مدیریت تغییرات (Change Management Models) – بخش دوم
مدلهای مدیریت تغییرات (Change Management Models) – بخش سوم
مدلهای مدیریت تغییرات (Change Management Models) – بخش چهارم
مدلهای مدیریت تغییرات (Change Management Models) – بخش پنجم
مقاله: نرم افزار ERP (برنامه ریزی منابع سازمان)
شرکت آوید سامانه رایمون تولید کننده نرم افزارهای ERP