مدیریت تولید
قلب تپنده هر سازمان تولیدی را می توان در واحدهای تولیدی آن جستجو نمود ،واحدی که شاید بیش ترین هزینه ها در دل آن نهفته باشد ، هزینه هایی که بسیاری از آن ها پنهان است و در حجم بالای تولید ردیابی و شناسایی آن بسیار سخت و بعضاً امکان پذیر نمی باشد و احساس نیاز به سیستم تولید کارامد جهت مدیریت تولید حرفه ای را بیش از پیش نمایان می کند.
این چالش را می توان از دیدگاه های زیر مورد بررسی قرارداد:
وجود پارامتر های بسیار متنوع مانند:
تغییر در حجم فروش :
وجود بازار پر نوسان می تواند باعث ایجاد تقاضاهای تولید نا متوازن و ناگهانی گردد ;تقاضاها یی که فشار برآورده سازی آن را عمدتاً واحد تولید و مدیریت تولید باید متحمل شود و انتظارات را از این واحد افزایش می دهد; و باعث می شود که تولید به هر مورد دیگری ارجه تر شود.
زمان تامین مواد:
نوسانات بازار مشکلات بسیاری را در تامین مواد اولیه ایجاد می کند; که در صورت عدم تامین می تواند باعث توقف خط و کاهش شاخص Availability گردد.
خرابی دستگاه ها:
نبود سیستم تعمیرات نگه داری منسجم باعث می شود; که سازمان توقفات پیش بینی نشده ای را متحمل گردد; و در شرایط حساس دچار بحران گردد; و علاوه بر تحمل هزینه های پیش بینی نشده سود از دست رفته هم به سازمان تحمیل گردد; و برنامه های مدیریت تولید را نیز تحت تاثیر قراردهد این موضوع بر شاخص Availability تاثیر مستقیم میگذارد.
نبود منابع انسانی:
چالش نبود نیروی انسانی از دو جنبه جذب نیرو و نگه داری آن می تواند; به سازمان هزینه تحمیل نماید; در حال حاضر پیدا نمودن نیروی متخصص با صرف هزینه مناسب برای سازمان ها در حال تبدیل شدن به یک چالش می باشد; و با توجه تحولات بازار پیش بینی می شود سازمان ها در آینده نچندان دور در جذب نیروی غیر متخصص هم دچار مشکل شوند.
تغییر در میزان بودجه:
با توجه به نوسانات اقتصادی تغییر در اولویت بندی بودجه سازمان ها به یک امر طبیعی تبدیل شده ; اما شاید در فرایند مدیریت تولید نتوان به راحتی به چنین تغییراتی عادت نمود.
نبود قطعات و ملزومات مصرفی:
نبود قطعات و ملزومات مصرفی ارتباط تنگاتنگی با تعمیرات نگه داری و شاخص Availability دارد; و از همه مهم تر در از کار افتادن خطوط تولید به صورت طولانی مدت نقش به سزایی دارد.
مشکلات انبار داری:
عدم شارژ خط به موقع ،تخریب جنس در انبار ، عدم ارائه گزارش درست از موجودی های کالا و … تماماً می تواند در تصمیم گیری درست مدیریت تولید تاثیر گذار باشد.
عدم وجود اطلاعات منسجم در تولید:
اطلاعات بازوی مدیریت می باشد ، و مدیریت تولید نیز از این موضوع مستثنی نیست; در اختیار داشتن اطلاعاتی نظیر:
- BOM
- OPC
- FPC
- ضرایب مصرف صحیح درست
- نوع توقفات تولید
- دلیل توقفات
- حجم توقفات
- دلایل کیفی
- دلایل کاهش کیفی
- میزان ضایعات استاندارد
- میزان پرت استاندارد
- میزان پرت و ضایعات ایجاد شده
- میزان کارکرد دستگاهها
- میزان کارکرد نفرات
- زمان استاندارد تولید محصول
- دلایل ایجاد تاخیر در تولید
- کالاهی جایگزین مورد استفاده
- کالاهای مصرفی
- محصولات فرعی ایجاد شده
- و …
تماماً باعث ایجاد چالش های بسیار زیاد و استرس زا می گردد که می تواند فرایند مدیریت تولید را با اخلال مواجه نماید.
این گستردگی و تنوع بسیار بالای متغیر های دخیل در فرایند تولید باعث شده تا مدیران تولید نیاز به در اختیار داشتن ابزار های کارآمد و بروز مدیریت تولید را بیش از پیش درک نمایند.
ابزارهایی که بتواند با یکپارچگی خود ، اطلاعات دقیقی از :
- انبار و امور مرتبط با انبارداری
- مالی و حسابداری
- تامین
- بازرگانی
- پیمانکاران
- فروش
- اطلاعات مهندسی ساخت
- آرشیو مهندسی
- تعمیرات و نگه داری
- کنترل تولید و عملکر تولید
- برنامه ریزی تولید
- و …
در اختیارشان قراردهد.
مطمئناً با در اختیار داشتن چنین ابزار هایی مدیران تولید می توانند ; از طریق سیستم تولید مناسب، انتظار دریافت گزارشات دقیق از وضعیت سازمان و آینده تولید در اختیار داشته باشند.گزارشاتی که می تواند هر شرکتی را تبدیل به پیشگام در صنعت خود کند.
راه اندازی این نرم افزار ها و استقرار ان ها می تواند به عنوان یک چالش در سازمان طلقی گردد; هر چند غلبه نمودن به این چالش با توجه به آورده بالای آن می تواند دارای ارزش بسیاری باشد.در مقاله نرم افزار تولید به صورت دقیق ویژگی ها و چالش های راه اندازی یک سیستم تولید مورد بررسی قرار گرفته.
شاخص های کلیدی:
KPI های تولید یا همان شاخص های کلیدی عملکرد تولید را می توان به عنوان ابزار سنجش نبض تولید هر شرکتی دانست، شاخص هایی چون:
- OEE
- Performance
- Quality
- Availability
- و …
و در کنار این KPI ها ، در اختیار داشتن گزارشاتی مانند:
- مقدار تولید
- مقدار ضایعات
- حجم ضایعات
- مقدار دوباره کاری
- زمان دوباره کاری
- مقدار و زمان توقفات
- دلیل توقفات
- تعداد توقفات پیش بینی نشده
- و …
می تواند اطلاعات بسیار دقیقی در رابطه با وضعیت تولید در اختیار ما قرار دهد.
در مقالات بعدی به صورت دقیق هر یک از این شاخص ها مورد بررسی قرار گرفته و اهمیت در اختیار داشتن و پایش این شاخص ها مشخص شده.
دستیابی به این اطلاعات جهت مدیریت تولید نیازمند در اختیار داشتن نرم افزاری با ویژگیهای زیر می باشد:
- جامعیت
- یکپارچگی
- داینامیک و منعطف
- آنلاین
- قابلیت ارائه گزارشات متنوع
- امنیت
با به کارگیری سطح بالایی از تکنولوژی در مجموعه نرم افزار های مدیریت تولید رایمون ، دستیابی به اهداف مذکور و برطرف نمودن دغدغه های مدیریت دیگری امری دور از ذهن نیست و مدیران تولید می توانند با اتکا بر تکنولوژی به کار رفته در رایمون علاوه بر فائق آمدن بر مشکلات موجود در فرایند مدیریت تولید با شخصی سازی سیستم تولید بدون نیاز به علم برنامه نویسی مدیریت تولید را به عمری لذت بخش تبدیل نمایند.
(شرکت آوید سامانه رایمون، ارایه دهنده نرم افزارهای مالی; نرم افزارهای لجستیک; نرم افزار تولید و نرم افزارهای ERP ، مدیریت تولید ، نرم افزار تولید)