تعهدات کارفرمایان در برابر کارگران
طبق قانون کار در ایران ; کارفرمایان در برابر کارگران یک سری وظایف قانونی دارند که این به عنوان تعهدات کارفرمایان در برابر کارگران از آن یاد می شود ; در صورت عدم اجرای این وظایف; بر ذمه کارفرمایان می باشد و کارگران می توانند در مجامع حقوقی ; هیئت های حل اختلاف وزارت کار ; همچنین; در سازمان تامین اجتماعی شکایت کرده و احقاق حقوق نمایند.
از جمله تعهدات کارفرمایان در برابر کارگران به شرح زیر می باشد :
- پرداخت حق السعی
- پرداخت حق سنوات
- تامین ایمنی و سلامت کارگران
- دادن گواهی حسن انجام کار
- معرفی به سازمان تامین اجتماعی برای گرفتن بیمه بیکاری در صورت عدم نیاز به فرد
- پرداخت حقوق عقب افتاده کارگران در پایان کار
- بیمه کردن کارگران
- اختصاص دادن حداقل حقوق مورد تایید وزارت کار و تامین اجتماعی
- شرایط کار
- اختصاص پایه سنوات
- پرداخت عیدی در پایان سال
در ادامه به تشریح موارد مذکور می پردازیم :
پرداخت حق السعی
طبق مواد قانون 2 و 3 قانون کار ; قرارداد کار یعنی در ازای کار کارگر; کارفرما باید به او حقوق بپردازد.
طبق ماده 34 قانون کار ; کلیه دریافت های قانونی کارگر به تبع قرارداد کاری وی; شامل مزد یا حقوق ; حق اولاد ; حق سرپرستی; حق جذب ; مزایای انگیزشی همچون ; حق مسکن ; بن کارگری ; هزینه ایاب و ذهاب و سایر مزایای نقدی و غیر نقدی ; مستمر و غیر مستمر; پاداش افزایش تولید ; سود سالانه و نظایر آن را دریافت می کند را ; حق السعی می نامند.
پرداخت حق سنوات
- درباره حق سنوات منظور ; پرداختی می باشد که ; در صورت خاتمه قرارداد کار ; به اندازه کارکرد کارگر ; معادل یکماه پایه حقوق به کارگر پرداخت می شود.
- به عنوان مثال : کارگری به مدت یکسال در کارگاه کار می کند ; در پایان یکسال به اندازه یک پایه حقوق به او تعلق می گیرد ; یا اینکه او از برج 10 وارد کارگاه شده است ; در پایان اسفند به میزان کارکرد خود سه به دوازدهم به او سنوات پایان کار تعلق می گیرد.
- حتی اگر کارگر اخراج هم شود ; به او سنوات تعلق خواهد گرفت; اگر اخراج کارگر از سوی هیئت حل اختلاف کار; غیر موجه باشد و رای به بازگشت کارگر دهند ; کارفرما باید بر اساس سابقه خدمت کارگر; به نسبت هر سال 45 روز سنوات پرداخت نماید.
- اگر کارگری در کارگاهی کار می کند ; دچار بیماری شود ; این بیماری ناشی از شرایط کار باشد و سبب کاهش توانایی جسمی و فکری شود ; در صورت تایید کمیسیون پزشکی ; به ازای هر سال سابقه ای در آن کارگاه دارد ; معادل 2 ماه آخرین حقوق وی را به عنوان سنوات کارفرما به او پرداخت خواهد کرد.
تامین ایمنی و سلامت کارگران
طبق مواد 87 و 89 قانون کار; کارفرمایان در هنگام احداث کارگاه و یا توسعه آن; خرید ماشین آلات و لوازم و آزمایش آنها باید طبق آیین نامه های مصوب شورای عالی حفاظت فنی عمل نمایند.
طبق ماده 91 قانون کار ; کارفرمایان باید وسایل ایمنی ; سلامت و بهداشت را در اختیار کارگران قرار دهد و آموزش های لازم را در اینباره به آنها انجام دهند.
در صورتی که حادثه در محیط کار منجر به قتل کارگر شود ; کارفرما موارد مذکور را در ایمن کردن کارگاه انجام نداده باشد; طبق قوانین مجازات اسلامی باید دیه کامل پرداخت کند ; در صورت نداشتن بیمه مسئولیت باید خود کارفرما تماما تادیه کند.
دادن گواهی انجام کار
طبق ماده 187 قانون کار; کارفرما مکلف است که ; پس از پایان قرارداد کار و درصورت درخواست کارگر ; گواهی انجام کار که شامل ; تاریخ شروع ; تاریخ پایان کار ; شغل انجام شده به کارگر ارائه دهد.
معرفی به سازمان تامین اجتماعی برای گرفتن بیمه بیکاری در صورت عدم نیاز به فرد
در صورتی که کارفرما به دلیل مشکلات سازمانی; مالی و… خواستار تعدیل کارگر باشد ; باید نامه عدم نیاز را به او تحویل دهد که ; کارگر به سازمان تامین اجتماعی ارائه دهد که برای او بیمه بیکاری اختصاص دهند.
کارگر ظرف 1 ماه از تاریخ ترک کار فرصت دارد که ; برای برقراری بیمه بیکاری به شعبه بیمه تامین اجتماعی خود مراجعه کند.
اختصاص دادن حداقل حقوق مورد تایید وزارت کار و تامین اجتماعی
از مهمترین تعهدات کارفرمایان در برابر کارگران می باشد; که هرساله توسط وزارت کار اعلام می شود ; از وظایف قانونی کارفرما است ; حتی اگر کارگر و کارفرما موافق حقوق کمتر از پایه حقوق هستند; ( قرارداد توافقی میان کارگر و کارفرما) این کار برخلاف قانون است و قابل مطالبه توسط کارگر ; سازمان تامین اجتماعی می باشد.
شرایط کار
- کارگر باید 7.33 در روز کار کند ; بیشتر از آن شامل اضافه کاری می شود; البته ساعت ناهار و نماز از مدت کارکرد کارگر کم می شود.
- کارگرانی که در مشاغل زیان آور کار می کنند; بیشتر از 6 ساعت در روز نباید کار کنند.
- در صورتی که کارگر نخواهد اضافه کاری کند; کارفرما نمی تواند او را مجبور نماید ; بیشتر از 4 ساعت نباید اضافه کاری کند.
- زنان نباید کارهای خطرناک ; زیان آور و حمل بار بیشتر از حد مجاز با دست ; بدون استفاده از وسایل مکانیکی برای کارگران زن انجام دهند.
- طبق مواد 76 و 77 قانون کار ; زنان امکان استفاده از مرخص زایمان ; بارداری ; شیردهی به فرزندان را باید داشته باشند.
- گرفتن کارگر زیر 15 سال ممنوع است; کارگر نوجوان را باید هرساله به طب کار ارجاع داد ; از آنها در کارهای سخت و زیان آور ; حمل بار بیشتر از مجاز با دست استفاده نکرد.
اختصاص پایه سنوات
به کارگری که بیش از یک سال در کارگاه کار کرده است ; طبق مصوبه ای و مبلغی که هرساله از طرف وزارت کار تعیین می شود ; پایه سنوات تعلق می گیرد که; هرماه بر پایه حقوق فرد باید اضافه گردد ; در صورتی که کارفرما پایه سنوات به کارگر اختصاص ندهد ; قابل مطالبه از سوی کارگر خواهد بود.
پرداخت عیدی در پایان سال
هر کارگر بسته به میزان کارکرد خود در پایان سال می تواند از عیدی برخوردار شود; حداقل پایه عیدی دو برابر پایه حقوق و حدااکثر سه برابر پایه حقوق است.
عیدی جزو مطالبات کارگران است ; باید پرداخت شود.
در این مقاله شرح مختصری از تعهدات کارفرمایان در برابر کارگران ارائه شد; در مقاله های آینده شرح های بیشتری از هر کدام از موضوعات خواهیم داد.
شرکت آوید سامانه رایمون تولید کننده نرم افزار های مالی ; لجستیک ; تولید ; ERP