در این مقاله از مجموعه مقالات پایگاه دانش رایمون، مدل استفان کاوی را بررسی میکنیم و با آن آشنا میشویم. با ما همراه باشید.
مدل های مدیریت تغییرات (Change Management Models) – بخش چهارم | مدل Stephen Covey :
بهترین راه پیش بینی آینده، ساختن آن است.
مقدمه
برای نگارش پایان نامه دوره دکترای خود، 200 سال ادبیات موفقیت را مرور کرد و پس از 20 سال اکتشاف و مطالعه هزاران کتاب و مقاله، کتاب هفت عادت مردمان موثر (The Seven Habits of Highly Effective People) او در سال 1989 انتشار یافت. تاکنون بیش از ۱۵ میلیون نسخه از آن به فروش رسیده و به بیش از ۴۰ زبان مختلف دنیا ترجمه شده است که بهعنوان مؤثرترین کتاب در زمینۀ مدیریت و یکی از دهها کتابهای برگزیده جهان تا بهامروز معرفی شده است.
استفان کاوی تاکنون به عنوان مشاور و مدرس با بیش از ۵۰۰ شرکت موفق و معروف آمریکایی همکاری داشته، و در سال ۱۹۹۶ توسط مجله تایم به عنوان یکی از ۲۵ آمریکایی تاثیرگذار در دنیا معرفی شده است. او از دانشگاه هاروارد، فوق لیسانس و از دانشگاه یانگ دکترا خود را اخذ نموده و موسس کانون بین المللی رهبری کاوی میباشد، که عمده فعالیت آن در زمینه مدیریت و رهبری میباشد.
استفان کاوی معتقد است این مدل فرایند یادگیری عادتهای جدید است که یک امر طولانی میباشد که نیاز به تمرین دارد و برای نایل شدن تغییرات در زندگی ما بر بازگشت به اصول و ارزشها تاکید میورزد واین کتاب پیوندهای قوی با هوش احساسی دارد و بر اهمیت آگاهی خود تا قبل از موفقیت در تعامل با دیگران تاکید دارد.
کتاب هفت عادت مردمان موثر
هفت عادت مردمان موثر بر خلاف بسیاری از کتابهای دیگر که در زمینه موفقیت منتشر شدهاند، تنها به معرفی یک سری رفتارهای سطحی اتکاء نمیکند. این کتاب خواهان ایجاد یک نگرش از درون به بیرون میباشد. بدین معنا که اگر فردی خواهان یک زندگی سعادتمندانه میباشد، ابتدا باید نیروی مثبت ایجاد نماید، به جای آنکه به نیروهای منفی قدرت ببخشد.
هفت عادت یک مدل گام به گام است که شما را قادر میسازد تا تصمیم گیری کنید و به جای واکنش به رویدادهای اطراف خود، اقدام کنید.
استفان کاوی مراحل رشد شخصیت را در سه سطح زیر معرفی میکند:
برای مدیریت یک مجموعه، تیم یا سازمان رسیدن به سطح سوم امری حیاتی میباشد. این سه مرحلهی رشد پیوسته هستند به گونهای که بدون حاصل شدن هر مرحله، مرحلهی بعدی ایجاد نمیگردد.
اتکا:
همه افراد، زندگی را به صورت نوزادی کاملا متکی آغاز میکنند. افراد متکی میخواهند که دیگران آنها را به خواستهشان برسانند.
استقلال:
نگرش و برداشت “من” میباشد این برداشت میگوید من میتوانم این کار را انجام دهم، من مسئول هستم. من متکی به خود هستم. من میتوانم انتخاب کنم. افراد مستقل میتوانند از طریق تلاش به خواستهشان برسند.
اتکای متقابل:
نگرش و برداشت ما است. ما میتوانیم استعدادها و تواناییهای خود را به یکدیگر بپیوندیم و با همدیگر ثمره عظیمتری به وجود آوریم. افرادی که دارای اتکای متقابلاند تلاشهای خود را به تلاشهای دیگران پیوند میدهند تا به موفقیتی عظیمتر نایل آیند.
مراحل مدل هفت عادت Stephen Covey:
عادت ۱ : عامل باشید. (Habit 1: Be Proactive)
عامل بودن یعنی مسئولیت کار خود را برعهده گرفتن، ملامت نکردن اوضاع و شرایط یا اشخاص
نقطه مقابل عامل بودن، واکنشی بودن است. مردمان موثر عاملاند، یعنی مسئول هستند و رفتارشان حاصل تصمیم و انتخاب آگاهانه خودشان است. استفان کاوی این نکته را به ما میگوید که انسانها میتوانند همه چیز را درک کنند و برای این منظور احتیاجی به محرک ندارد. عامل بودن این است که پاسخها و واکنشهای خود را انتخاب کنید نه اینکه بر واکنشهای غریزی تکیه کنید.
عادت ۲ : در ذهنتان، از آخر شروع کنید.(Habit 2: Begin With The End In Mind)
این عادت به ما میگوید، تلاش کنید تا با درک روشنی، از مقصدتان و جایی که میخواهید به آنجا برسید، شروع کنید. مطمئن شوید که نردبانتان را بر روی دیوار درستی قرار دادهاید، قبل از آنکه تصمیم بگیرید از آن بالا بروید.
استفان کاوی از این نکته استفاده میکند تا به این حقیقت برسد که هر چیزی ابتدا در ذهن و سپس در واقعیت خلق میشود.
عادت ۳: اولویت را به چیزهای مهم تر بدهید.(Habit 3: Put First Things First)
استفان کاوی، این عادت را عادت مدیریت شخصی مینامد. این عادت، سازماندهی و اجرای فعالیتهایی است که با اهدافی که در عادت ۲ به روشنی مشخص کردهاید، همراستا و همسو میباشند.
او میگوید، عادت ۲ همان قسمت اول یا خلق ذهنی هدف و عادت ۳ قسمت دوم یا خلق فیزیکی آن است. استفان کاوی در اینجا یک ماتریس مدیریت زمان ارائه میکند که میتواند در مدیریت کردن زمانمان کمک کند. استفان کاوی تاکید میکند که هدف ما باید صرف زمانمان در ربع دوم این جدول باشد.
اینجا جایی است که شما بر فعالیتهایی که در راستای ارزشها و اهدافتان هستند، اما فوری نیستند تمرکز میکنید. اگر فرد به عادت ۲ عمل نکند، اگر ایده روشنی از اینکه اصلا چه چیزهایی مهم هستند، نداشته باشد، مدام به سمت پاسخ به امور روزمره و آنهایی که به نظر فوری هستند، تمایل پیدا میکند. حال آنکه امور فوری، اغلب چیزهایی هستند که فرد را از فکر کردن و تمرکز در مورد مسائل مهمتر زندگی باز میدارند.
عادت ۴ : برنده / برنده بیندیشید(Habit 4: Think Win/Win)
استفان کاوی، این عادت را رهبری فردی مینامد. او این عادت را لازم میداند زیرا دستاوردها، تا حد زیادی وابسته به تلاش برای همکاری با دیگران است.
این عادت، همیشه به دنبال یک راه حل است تا هم شما و هم دیگران را از مزایا بهره مند سازد. چیزی که قابل توجه است این است که راه حل، معمولاً غیر منتظره است. “برنده / برنده، اعتقاد به سومین گزینه است که نه روش تو است و نه روش من، بلکه بهترین و برترین روش است.“
عادت ۵ : ابتدا دیگری را درک کنید، و آنگاه انتظار داشته باشید تا درک شوید.(Habit 5: Seek First to Understand, Then to Be Understood)
این عادت، کلید برقراری روابط با دیگران است. کاوی با این عادت، بر تقویت عادت گوش دادن با دقت به دیگران و فهمیدن و درک کردن دیگران، قبل از حرف زدن و بیان افکار خود، تاکید میکند. این کار آسانی نیست.
عادت ۶ : انرژی گروهی ایجاد کنید.(Habit 6: Synergize)
استفان کاوی میگوید عادت ۶، عادت همکاری خلاقانه است. توجه به این اصل که کل، بزرگتر از مجموع اجزاء آن است. این عادت به طور ضمنی ما را به دیدن خوبی و پتانسیل سهم هر آدمی، دعوت میکند. دستیابی به انرژی گروهی، نیازمند اعتماد و همکاری بالایی بین افراد است. کار گروهی میتواند در مقایسه با فکر هر فرد به تنهایی، منجر به نتایج بهتری گردد.
عادتهای ۴ و ۵ و ۶ با هم کار میکند تا فرصتهای عالی را برای کشف راه حلهای جایگزین و خلاقانه خلق میکنند.
عادت ۷ : اره را تیز کنید.(Habit 7: Sharpen the Saw)
استفان کاوی میگوید عادت هفتم، عادت بازسازی است. این عادت با احاطهی همهی عادتهای قبلی، آنها را قادر میسازد و تشویق میکند تا رخ بدهند و رشد کنند.
کاوی، خویشتن انسان را با ۴ بُعد تفسیر میکند:
- روحانی (معنویات): ارزشها و تعهدات، مطالعه و مراقبه
- روانی (روحی): خواندن، تجسم کردن، برنامه ریزی، نوشتن
- فیزیکی: ورزش، تغذیه، مدیریت استرس
- اجتماعی/عاطفی: خدمت، همدلی، همکاری، امنیت ذاتی
او میگوید همه ی این چهار بُعد، همواره نیاز به نوسازی، بازسازی، تغذیه و توسعه یافتن دارند تا انسان بتواند رشد، تغییر و بهبود مستمر و پایدار را در زندگی خویش تجربه کند.
منبع دوم: کتاب هفت عادت مردمان موثر نوشته استفان کاوی
لینک های مرتبط با این پست :
مدلهای مدیریت تغییرات (Change Management Models) – بخش اول
مدلهای مدیریت تغییرات (Change Management Models) – بخش دوم
مدلهای مدیریت تغییرات (Change Management Models) – بخش سوم
مدلهای مدیریت تغییرات (Change Management Models) – بخش پنجم
مدلهای مدیریت تغییرات (Change Management Models) – بخش ششم
مقاله: نرم افزار ERP (برنامه ریزی منابع سازمان)
شرکت آوید سامانه رایمون تولید کننده نرم افزارهای مالی; لجستیک ; تولید و ERP