شبکه های اجتماعی
شبکهٔ اجتماعی (به انگلیسی: Social network) ساختاری اجتماعی است که از گروههایی (عموماً فردی یا سازمانی) تشکیل شدهاست که توسط یک یا چند نوع خاص از وابستگی مانند ایدهها و تبادلات مالی، دوستان، خویشاوندان، لینکهای وب، و سرایت بیماریها (اپیدمولوژی) به هم وصل هستند.
تحلیل شبکههای اجتماعی روابط اجتماعی را با اصطلاحات رأس و یال مینگرد. به بیان دیگر، در سادهترین شکل، یک شبکهٔ اجتماعی نگاشتی از تمام یالهای مربوط، میان رأسهای مورد مطالعه است. رأسها، بازیگران فردی درون شبکهها و یالها، روابط میان این بازیگران هستند. انواع زیادی از یالها میتواند میان رأسها وجود داشته باشد.
شبکه های اجتماعی محبوب
در این مقاله قصد داریم تا با توضیحات و بیان کارایی درمورد برخی از شبکه های اجتماعی محبوب در جهان، آشناییمان را در مورد شبکه های اجتماعی بیشتر کنیم.
شبکه اجتماعی Instagram
اینستاگرام یا اینستاگِرَم (به انگلیسی: Instagram) شبکه اجتماعی همرسانی عکس و ویدئو است. این شبکه اجتماعی توسط کوین سیستروم و مایک کرایگر تاسیس شد. هماکنون شرکت فیسبوک مالکیت آن را برعهده دارد. این نرمافزار این امکان را به کاربران خود میدهد که عکسها و ویدئوهای خود را در دیگر شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک، توییتر، تامبلر و فلیکر هم رسانی کنند. کاربران همچنین میتوانند از فیلترهای دیجیتال برای تصاویرشان استفاده کنند. محدودیت همرسانی ویدئو در اینستاگرام ۶۰ ثانیه است.
اینستاگرام یک نرمافزار مالکیتی است و برای آیاواس، اندروید و مایکروسافت ویندوز در دسترس است. دنبالشدهترین مرد در اینستاگرام کریستیانو رونالدو ورزشکار و دنبالشدهترین زن نیز آریانا گرانده خواننده است. تخممرغ اینستاگرام نیز بیشترین لایک را در این شبکه اجتماعی به دست آوردهاست. دیگر افرادی که بیشترین دنبالکننده را در اینستاگرام دارند: سلنا گومز، دوئین جانسون، کایلی جنر، کیم کارداشیان، لیونل مسی و بیانسه هستند.
شبکه اجتماعی Facebook
فیسبوک (به انگلیسی: Facebook) یک سرویس شبکه اجتماعی آنلاین است.
کاربران برای بهرهگیری کامل از فیسبوک باید در آن نامنویسی کنند. پس از نامنویسی، امکان ایجاد نمایه شخصی، افزودن دیگر کاربران به فهرست دوستان، فرستادن و دریافت پیام و دریافت آگاهسازی از تغییرات دوستان خود فراهم میشود. علاوه بر این موارد، پیوستن به گروههای مورد علاقه، یافتن همکاران، همکلاسیها، پسندیدن پستها، بیان دیدگاه و دستهبندی دوستان از امکانات دیگر این سیستم است. در ماه سپتامبر سال ۲۰۱۲ میلادی تعداد اعضای این وبگاه از مرز ۱ میلیارد نفر گذشت. که به گفته خود فیسبوک ۸/۷٪ آنها کاربران جعلی هستند. وبگاه فیسبوک سالیانه ۱۸۰ پتابایت (معادل نیم پتابایت در روز) اطلاعات در سرورهای خود ذخیره میکند. این وبگاه به ۱۴۰ زبان دنیا قابل دسترس بوده و ۷۰ درصد از کاربران آن در خارج از ایالات متحده هستند.
تاریخچه
این شبکه در ۴ فوریه سال ۲۰۰۴ میلادی توسط مارک زاکربرگ و دوستانش ادواردو ساورین، اندرو مککالم، داستین موسکوویتز و کریس هیوز در دانشگاه هاروارد به وجود آمد. در ابتدا نامنویسی در این وبگاه تنها به دانشجویان دانشگاه هاروارد محدود بود. اما با گذشت زمان درِ آن برای دانشگاههای شهرهای بوستون، آیوی لیگ و دانشگاه استنفورد نیز گشودهشد. پس از افزودهشدن دانشگاههای مختلف و دبیرستانها به لیست مجاز عضویت در فیسبوک، عضویت در آن به تدریج در دسترس تمامی افراد بالای ۱۳ سال در سراسر دنیا قرار گرفت.
فیسبوک در حال حاضر بزرگترین شبکه اجتماعی دنیا با بیش از ۲ میلیارد کاربر فعال است.
شبکه اجتماعی LinkedIn
لینکدین یا لینکداین (به انگلیسی: LinkedIn) یک سرویس شبکهٔ اجتماعیِ تجاری است.
لینکدین یکی از معدود شبکه های اجتماعی است که یک محیط کاملاً تخصصی برای برقراری ارتباطات مفید و کاری را فراهم کرده است.
با عضویت در این شبکه اجتماعی میتوانید یک رزومه آنلاین برای خودتان تهیه کنید. همچنین میتوانید با استفاده از لینک اختصاصی مربوط به خودتان آن را در هرکجا که بخواهید منتشر کنید.
لینکدین یک شبکهٔ اجتماعی براساس روابط تجاریست. نسخهٔ اولیهٔ این شبکهٔ اجتماعی در سال ۲۰۰۲ میلادی ساخته شد و در ماه مهٔ سال ۲۰۰۳ بهصورت رسمی افتتاح گردید. مدیرعامل کنونیِ لینکدین داندولف میباشد که در گذشته مدیر اجرایی یاهو بودهاست. لینکدین توسط رید هافمن، که از اعضای سابق پی پال و وبگاه سوشیال دات نت بوده، بنیانگذاری شد. رید هافمن، پیشتر مدیرعامل لینکدین بوده، ولی هماکنون عضو هیئت مدیرهٔ لینکدین است. لینکدین در سرتاسر دنیا بیش از ۲۰ دفتر فعال دارد و دفتر مرکزی آن در کالیفرنیا است.
تاریخچه
لینکدین در دسامبر ۲۰۰۲ ایجاد شد و در مهٔ ۲۰۰۳ آغاز به کار کرد. تعداد بازدیدکنندگان این شبکهٔ اجتماعی در سال ۲۰۰۶ از مرز ۲۰ میلیون نفر گذشت. براساس گزارش ارسالی توسط بخش تحقیقات بازار لینکدین در ژوئن ۲۰۱۳ تعداد کاربران این شبکهٔ اجتماعی در بیش از ۲۰۰ کشور جهان به مرز ۲۵۹ میلیون نفر رسید.
در سال ۲۰۱۸ میزان اشتراک گذاری محتوای ویدئویی در شبکه اجتماعی LinkedIn به سرعت افزایش یافتهاست. کاربران با استفاده از این روش ترافیک بیشتری را به سمت سایت خود جذب کردهاند
در ژوئن سال ۲۰۱۹، لینکدین ۶۳۰ میلیون عضو ثبت نام شده از ۲۰۰ کشور جهان داشت.
شبکه اجتماعی
توییتر (به انگلیسی: Twitter) یکی از معروفترین شبکه های اجتماعی و سرویس ارائه دهندهٔ میکروبلاگ است. این پلتفرم به کاربران اجازه میدهد تا ۲۸۰ حرف، پیام متنی را که توییت (به انگلیسی: Tweet) نامیده میشود، ارسال کنند. توییتها در ابتدا به ۱۴۰ حرف محدود شده بودند. سپس در ۷ام نوامبر سال ۲۰۱۷، این محدودیت به ۲۸۰ حرف در هر توییت، به جز زبانهای چینی، ژاپنی و کره ای، ارتقا پیدا کرد.
کاربرانی که در توییتر ثبتنام کردهاند میتوانند توییت ارسال کنند، بازتوییت کنند و همچنین آنها را لایک کنند. اما کاربران ثبت نام نشده فقط میتوانند توییتها را مشاهده کنند. همچنین کاربران میتوانند از طریق وبگاه توییتر، پیامک یا نرمافزار کاربردی تلفن همراه به توییتر دسترسی داشته باشند.
تاریخچه
توییتر در مارس ۲۰۰۶ به دست جک دورسی، «Noah Glass»، بیز استون و اوان ویلیامز ایجاد شد و در ژوئیه ۲۰۰۶ آغاز به کار کرد. این میکروبلاگینگ در سال ۲۰۱۲ بیش از ۱۰۰ میلیون کاربر داشت که ۳۴۰ میلیون توییت در روز میفرستند و بیش از ۱٫۶ میلیارد جستجو در آن انجام میشود. در سال ۲۰۱۳، توییتر یکی از ده وبسایت برتر در فهرست محبوبترین وبگاهها اعلام شد و همچنین، به عنوان «پیامک اینترنتی» توصیف شدهاست. از سال ۲۰۱۸، توییتر ماهانه بیش از ۳۲۱ میلیون کاربر فعال دارد. همچنین از سال ۲۰۱۵ تا به امروز، توئیتر بحث و اخبار گستردهای را برای اطلاعرسانی سیاستهای ایالات متحده به وجود آوردهاست. در حین انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده آمریکا سال ۲۰۱۶، توییتر بزرگترین منبع اخبار مربوط به روز بود که ۴۰ میلیون توییت مربوط به انتخابات ساعت در ساعت ۱۰ شب به وقت تهران (منطقه زمانی شرقی) ارسال شد.
توییتر با شعار «چه کار میکنید؟» (به انگلیسی: ?What are you doing) پا به میدان وب ۲٫۰ گذاشت امّا در نوامبر سال ۲۰۰۹ میلادی این شعار به «چه چیزی در حال رخ دادن است؟» (به انگلیسی: ?What’s happening) تغییر کرد. یکی از ویژگیهای توییتر محدود بودن به تایپ تنها ۲۸۰ کاراکتر است. این دو شناسه به قدری نو بود که به سرعت در بین کاربران اینترنت به محبوبیّت رسید. در توییتر افزون برفرستادن نوشتار میتوان فیلم، عکس و صدا نیز فرستاد. توییتر در لغت به معنی جیکجیککردن است.
شرکت توییتر در سانفرانسیسکو، ایالت کالیفرنیا است و نیز در بیش از ۲۵ کشور جهان دفتر مرکزی دارد
شبکه اجتماعی YouTube
یوتیوب (به انگلیسی: YouTube) یک پلتفرم سرویس اشتراک ویدئو است. یوتیوب از معروفترین شبکه های اجتماعی و دومین وبگاه پرطرفدار جهان پس از گوگل و پیش از فیسبوک و بزرگترین شاخهٔ گوگل است که در نوار ابزار این وبگاه دیده میشود.
یوتیوب معروفترین وبگاه بارگذاری و تماشای ویدئو است که توسط سه کارمند پیشین پیپل در فوریه ۲۰۰۵ ایجاد شد. چاد هرلی، استیو چن، و جاوید کریم پس از موفقیتهای وبگاه فلیکر، تصمیم به ایجاد یوتیوب گرفتند.
ویدئوی «بچه کوسه» پربازدیدترین ویدئو در یوتیوب است که تا نوامبر ۲۰۲۰، بیش از ۷٫۰۴ میلیارد بار بازدید شد. ویاکوم از شرکتهای علیه یوتیوب بود، که با رأی دادگاه به منظور انتشار ویدئوهای خصوصیاش در این وبگاه، ۱ میلیارد دلار از یوتیوب خسارت گرفت. این وبگاه مجهز به سیستم تشخیص حق تکثیر است و ویدئوهای نقض حق تکثیر را بر روی وبگاه منتشر نمیکند. با اینحال این سامانه گاهی اوقات دچار اشتباه میشود.
امکانات
بیشتر ویدئوهای این شرکت توسط افراد عادی و بعضی از ویدئوها توسط شرکتها و رسانههایی مانند سیبیاس، بیبیسی، هیولو، ویوو و برخی سازمانهای دیگر و برخی توسط خود یوتیوب بارگذاری شوند. افراد ثبت نام نکرده، میتوانند ویدئوها را تماشا کنند. افراد ثبت نام کرده میتوانند ویدئوها را در کانالشان بارگذاری کنند. فقط کاربران ثبت نام شدهٔ که اثبات میکنند به سن ۱۸ سال رسیدهاند، اجازهٔ بارگذاری ویدئوهایی با محتوای احتمالی توهینآمیز را دارند. سرانجام این شرکت توسط شرکت الالسی پایهگذاری شد و در نوامبر ۲۰۰۶، توسط شرکت گوگل با قیمت ۱٫۶۵ میلیارد دلار آمریکا خریداری شد و هماکنون از شاخههای گوگل است.
این سایت به کاربران اجازهٔ بارگذاری، مشاهده و اشتراکگذاری ویدئو را میدهد و با استفاده از تکنولوژی ادوبی فلش ویدئو و اچتیامال۵، انواع ویدئوها مانند کلیپهای فیلم، تلویزیون و موسیقی و همچنین ویدئوهای وبلاگها، اوریجینال کوتاه و آموزشی را نمایش میدهد. این وبگاه قابلیت پشتیبانی از ویدئوهای سهبعدی و آناگلیف را دارد و با فرمتهای مختلفی از جمله فلش ویدئو سازگاری دارد. ویدئوهای این شرکت را میتوان در پلیاستیشن ۳، پلی استیشن ۴، وی و ایکسباکس لایو نیز تماشا کرد. نسخهٔ تلفن همراه این وبگاه به صورت یک نرمافزار بر روی پلتفرم اندروید نیز در دسترس است.
منبع : ویکیپدیا
لینک های رایمون :
شرکت آوید سامانه رایمون تولید کننده نرم افزارهای مالی; لجستیک ; تولید و ERP