نمودار جریان فرایند| نمودار FPC

کنترل تولید : پارامتر Availability

فوریه 23, 2022

شاخص سطح دسترسی : پارامتر Availability

در ادامه مبحث بررسی پارامترهای دخیل در شاخص OEE که مدیریت تولید جهت کنترل تولید واحد خود از آن استفاده می کند; در این مقاله به چالش های بکارگیری پارامتر شاخص سطح دسترسی یا همان Availability می پردازیم.

از آنجا که عامل زمان یکی از مهترین منابع سازمانی برای مدیریت تولید جهت کنترل تولید واحد تولیدی خود می باشد; بنابراین بهره مندی حداکثری از این عامل به مدیریت تولید کمک می کند تا در محقق کردن برنامه ریزی تولید خود گام های موثری داشته باشد.در این راستا; استفاده 100 درصدی از ماشین آلات و تجهیزات همیشه از مهترین اهداف مدیریت تولید می باشد.

شاخص سطح دسترسی | Availability |مدیریت تولید | نرم افزار تولید

شاخص سطح دسترسی | Availability |مدیریت تولید | نرم افزار تولید

 

ولی موانع و مشکلاتی همیشه این هدف را تهدید می کند که می توان از مهمترین آنها به خرابی ماشین آلات و توقفاتی که به دلایل مختلف در خطوط تولیدی شکل می گیرد; اشاره کرد که در زیر به واکاوی علل وقوع این دو عامل می پردازیم:

خرابی ماشین آلات :

به جرات می توان گفت برای مدیریت تولید در یک واحد تولیدی; مهمترین چالشی که همیشه بر سر راه محقق شدن برنامه ریزی تولید و 100 در صد شدن شاخص Availability قرار می گیرد، خرابی ماشین آلات و تجهیزات تولیدی می باشد. البته جای امیدواری وجود دارد با ارائه راهکارهایی که در ادمه بحث به آن خواهیم پرداخت بتوان دفعات و زمان این خرابی ها را تا حد زیادی کاهش داد. مواردی که باعث وقوع این خرابی ها می باشد به شرح زیر می باشد:

1. استفاده از روش نامناسب تولید

استفاده از روشی که ماشین آلات و تجهیزات را مدتی بعد از بکارگیری به صورت غیر استاندارد مستهلک کند و یا باعث ایجاد خرابی در برخی از نقاط ماشین آلات شود. به طور کل; انتخاب ماشین آلات برای تولید یک محصول باید به صورت کاملا کارشناسی شده صورت گیرد تا از آسیب و استهلاک بیش از حد آن جلویگری بعمل آید.

2. ناکافی بودن آموزش پرسنل تولیدی

این امر در خطوط کاملا مکانیزه درصد وقوع کمتری نسبت به فرآیندهای نیمه مکانیزه یا غیر مکانیزه دارد و آن هم به دلیل دخالت کمتر پرسنل تولیدی در امر تولید می باشد.در فرآیندهایی که پرسنل یا نفر تولیدی دخالت بیشتری داشته باشند; مساله آموزش پرسنل تولیدی از اهمیت بالایی برخودار می باشد و در افزایش در صد شاخص Availability بسیار پر اهمیت می باشد.

جهت افایش سطح Availability در اختیار داشتن برنامه های مدون و پیوسته آموزشی از ابتدای ورود پرسنل تولیدی به سازمان تا زمانی که این نفرات در سازمان حضور خواهند داشت; نقش بسیار زیادی در ارتقاء سطح کیفی عملکردی پرسنل و محقق شدن حداکثری برنامه تولید، مدیریت تولید و در انتها جلوگیری از وقوع خرابی های بیشتر ماشین آلات و تجهیزات; خواهد داشت.

از آنجا که انتقال پرسنل خطوط تولیدی بین ایستکاه های کاری و یا حتی مراکز هزینه تولیدی بسیار امر رایجی در سازمان های تولیدی می باشد; تهیه دستورالعمل های عملکردی هر ماشین و تجهیز برای هر عملیات و فرآیند تولیدی و الصاق آن به دستگاه; نقش بسزایی در عملکرد صحیح پرسنل تولیدی و در نهایت کاهش بروز خرابی ماشین آلات و تجهیزات خواهد داشت.

3. ناکارآمد بودن سیستم نگهداری و تعمیرات فعلی

جهت جلوگیری از وقوع خرابی; وجود یک برنامه نگهداری و تعمیرات اصولی از واجبات مدیریت تولید جهت کنترل تولید واحد خود می باشد. برنامه ای که با ورود اطلاعات صحیح و درست (اطلاعات ماشین آلات و تجهیزات; اطلاعات ایستگاه های کاری; عملیات های مربوط به نگهداری و تعمیرات)و هم چنین اجرای تمام و کمال و اصولی و پایش چگونگی اجرای آن و اصلاحات برنامه بر مبنای بازخوردهایی که خواهند داشت; نقش بسیار موثری در نهایت بر کاهش بروز خرابی ماشین آلات و تجهیزات و افزایش درصد شاخص Availability خواهد داشت.

4. عدم استفاده بهینه از توان ماشین آلات و تجهیزات خطوط تولیدی

مدیریت تولید با بهره گیری از تمامی ماشین آلات و تجهیزات که می توانند از منظر عملکردی; هم پوشانی یا تشابه عملکردی داشته باشند; می تواند از استهلاک بیشتر و تحت فشار قرار گرفتن بیش از حد ماشین آلات جلوگیری کند که این امر به خودی خود منجر به کاهش خرابی دستگاه های تولیدی می شود.

5. نامرغوب بودن مواد اولیه تولیدی

از دیگر دلایل خرابی ماشین آلات تولیدی; استفاده از مواد اولیه نامرغوب می باشد که این امر منجر به خرابی بعضی از قطعات دستگاه و در نهایت توقف خطوط تولید می شود. البته داشتن یک سیستم کنترل کیفیت کارآمد تا حد زیادی می تواند از بروز خرابی ماشین آلات جلوگیری بعمل آورد.

توقفات خطوط تولیدی در شاخص Availability :

از دیگر دلایلی که مدیریت تولید را در محقق شدن 100 درصدی برنامه تولید (100 درصد شدن شاخص Availability) خود ناکام می کند، توقفاتی است که در خطوط تولید به هر دلیلی اتفاق می افتد که از مهمترین آنها می توان به خرابی ماشین آلات; نرسیدن قطعه از مرحله قبل; نبود مواد اولیه; کمبود پرسنل تولیدی; کمبود ادوات و تجهیزات لجستیک جهت انتقال کالاها بین خطوط تولیدی (لیفتراک; جک پالت و …); وجود جلسات آموزشی پرسنل خطوط تولیدی و … اشاره کرد.

فرمول محاسباتی شاخص سطح دسترسی (Availability):

(کل مدت زمان قابل دسترس در یک دوره خاص / مدت زمان کارکرد واقعی دستگاه)= Availability

(شرکت آوید سامانه رایمون، ارایه دهنده نرم افزارهای مالینرم افزارهای لجستیکنرم افزار تولید و نرم افزارهای ERP ، مدیریت تولید ، نرم افزار تولید)